Χορευτική Πανούκλα

Ημερομηνία - 24/11/2014 - Ώρα : 21:00


Δεν είναι μια παράσταση φτιαγμένη για να την παρακολουθείς με κλειστά μάτια. Xor_panoukla1
Είναι μια παράσταση που μπορείς να την παρακολουθήσεις και με κλειστά μάτια.
Δεν είναι όμως μια παράσταση φτιαγμένη για να την παρακολουθήσεις.
Είναι όμως μια παράσταση φτιαγμένη.
Δεν είναι μια παράσταση.
Είναι.
Ή μήπως όχί;
Ή μήπως ναι;
Μμμμμ…

Η πραγματική ιστορία
Στις 14 Ιουλίου 1518, στο φθινόπωρο του Μεσαίωνα, σε ένα μικρό φτωχικό σπίτι στο Στρασβούργο, ο Herr Troffea, ζητάει από τη γυναίκα του, Frau Troffea, να κάνει μία δουλειά. Εκείνη σηκώνεται, βγαίνει από το σπίτι, σταματάει κάπου στο δρόμο, κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο και αρχίζει να χορεύει. Δεν ακούγεται μουσική και δεν δείχνει κανένα σημάδι ευχαρίστησης, καθώς τα πόδια της κινούνται ασταμάτητα κάτω από τη φούστα της. Χορεύει για 6 συνεχόμενες μέρες. Κάθε τόσο πέφτει εξαντλημένη και μόλις συνέρχεται συνεχίζει τον παράφρονα χορό της. Μέσα σε λίγες μέρες, γύρω στους 30 ακόμη ανθρώπους, οδηγούμενοι από την ίδια ανάγκη, βγαίνουν στο δρόμο και χορεύουν σέρνοντας ένα παρανοϊκό, ασταμάτητο, γαϊτανάκι χορού,. Μέσα σε ένα μήνα, πάνω από 400 άλλοι, έχουν ακολουθήσει. Η χορευτική πανούκλα, όπως ονομάσθηκε το φαινόμενο, έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε όλη την πόλη. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει το χορό τους. Έναν χορό, που σιγά σιγά οδηγεί τον έναν μετά τον άλλο στο θάνατο.
Σύμφωνα με τον ιστορικό John Waller – ο οποίος εδώ και χρόνια μελετά το μυστήριο της Χορευτικής Πανούκλας του 1518 – όταν μιλάμε για χορό δεν εννοούμε κάτι σαν
επιληπτική κρίση ή κρίση σπασμών από τους ανθρώπους που πάσχισαν, αλλά για πραγματικό χορό, με φιγούρες και όλα τα χαρακτηριστικά ενός γλεντιού!

Η ιστορία επί σκηνής….

Στο καπνιστήριο των Θανάτων, το ραδιόφωνο παίζει αγαπημένες επιτυχίες, στην ταβέρνα του Φραντς Τρόφεα περνάει η ώρα και… άλλοι παράξενοι πελάτες, ένας μετεωρίτης αναστατώνει την ηρεμία του χωριού, ενώ τρεις φιλόδοξοι επιστήμονες προσπαθούν να δημιουργήσουν τον χορό.
Βασισμένο στα ιστορικά γεγονότα που σύμφωνα με έρευνες οδήγησαν στο ξέσπασμα της χορευτικής πανούκλας του 1518, το έργο είναι μία αμιγώς κωμική/σουρρεαλιστική ανάγνωση της παράξενης αυτής ιστορίας. Χωρισμένο σε σκηνές στον Πάνω και τον Κάτω Κόσμο, δίνει μία απρόσμενη ερμηνεία στα αίτια της επιδημίας.

Σημείωμα του σκηνοθέτη
Επιστρέφω σε 10 λεπτά.

Πίσω από την ιστορία: οι Συντελεστές

Κείμενο: Βύρων Κατρίτσης – Γρηγόρης Χατζάκης
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Χατζάκης
Σκηνικά: Ζωή Αρβανίτη
Κοστούμια: La Reina
Φωτισμοί: Νύσος Βασιλόπουλος
Μουσική: Βύρων Κατρίτσης
Ειδικές Κατασκευές: Δέσποινα Μάλλη
Κίνηση: Μαρία Καραγεώργου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Michelangelo Bevilacqua
Φωτογραφίες: Μάριος Βούρος
Σχέδια: Γαβριήλ Παγώνης
Γραφιστική Επιμέλεια: Michelangelo Bevilacqua
Δημόσιες Σχέσεις: Γεωργία Ζούμπα

Παίζουν:
Πανάγος Ιωακείμ
Βύρων Κατρίτσης
Βάλη Μαυρίδη
Βαγγέλης Στρατηγάκος
Γρηγόρης Χατζάκης

Ακούγονται οι φωνές των:
Ζωή Αρβανίτη
Άννα Κολιοφώτη
Χάρη Μπόσινα

No Categories