“Το αγόρι με τις δυο καρδιές”

Χάμεντ & Χεσαάμ Αμίρι
«Το Αγόρι με τις δυο καρδιές»
Σκηνοθεσία
Τάκης Τζαμαργιάς
ΠΡΕΜΙΕΡΑ 10 Νοεμβρίου 2023

Το θεατρικό έργο «Το αγόρι με τις δυο καρδιές» των Αφγανών συγγραφέων Χάμεντ & Χεσαάμ Αμίρι, σε θεατρική προσαρμογή του Φιλ Πόρτερ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο θέατρο Άλμα. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Τάκης Τζαμαργιάς και τη μουσική ο Μίλτος Πασχαλίδης.

947_288

Το έργο:
Πρόκειται για την αληθινή ιστορία μίας οικογένειας προσφύγων – αυτής των συγγραφέων – που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, μετά την κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους της χώρας τους από τους Ταλιμπάν. Μία ιστορία για την αγωνία της προσφυγιάς, τις αναπάντεχες στιγμές χαράς, τις στιγμές απελπισίας αλλά και το χιούμορ και τη φαντασία που είναι απαραίτητα συστατικά για την αντιμετώπιση ενός άγνωστου καινούργιου κόσμου που πρέπει να γίνει «η νέα πατρίδα». «Το αγόρι με τις δυο καρδιές» είναι μία ανθρώπινη ιστορία ελπίδας, θάρρους, εμπιστοσύνης και αγάπης.

947_288

Σημείωμα του σκηνοθέτη Τάκη Τζαμαργιά
2000. Μια άλλη Ευρώπη. Μια οικογένεια Αφγανών: Μάνα, Πατέρας και 3 γιοι. Η μάνα ορθώνει το ανάστημά της κατά των Ταλιμπάν και υπέρ των γυναικών και διώκεται. Το ταξίδι ξεκινά. Αναζητούν την «Ιθάκη» τους, περιπλανώνται στην Ευρώπη. Από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γερμανία φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα εμπόδια που ορθώνονται μπροστά τους, οι Λαιστρυγόνες και οι Κύκλωπες δεν τους σταματούν. Αλλά το φτάσιμο εκεί δεν είναι ο προορισμός τους, η Ιθάκη τους γέλασε. Η καρδιά τους έμεινε για πάντα στην πατρίδα. Δεν πρόκειται για άλλη μια ιστορία προσφύγων, πρόκειται για έναν ύμνο στην αγάπη και στην αλληλεγγύη, για τον διαχρονικό αγώνα του ανθρώπου να προσδιορίσει τον υπαρξιακό του χώρο και χρόνο όπου κι αν βρίσκεται. Παράλληλα με τα λόγια της στιχουργού Ελένης Φωτάκη, ο Μίλτος Πασχαλίδης υφαίνει τη δική του περιπλάνηση σε ένα ξέφωτο αγάπης κι ανθρωπιάς.

947_288

Από το βιβλίο στο θέατρο
Το βιβλίο των Χάμεντ & Χεσαάμ Αμίρι γράφτηκε το 2018, ενώ εκδόθηκε το 2020 σημειώνοντας εκδοτική και θεατρική επιτυχία. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2022 στο Wales Millennium Centre- σε θεατρική προσαρμογή του Phil Porter – ενώ ένα μήνα αργότερα, παρουσιάστηκε στο National Theatre του Λονδίνου. Και στις δύο θεατρικές σκηνές, το έργο εισέπραξε διθυραμβικές κριτικές.

947_288

Ταυτότητα παράστασης :

Κείμενο: Hamed & Hessam Amiri
Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς
Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Σκηνικά: Εδουάρδος Γεωργίου
Κοστούμια: Έλλη Εμπεδοκλή
Κίνηση: Αγγελική Τρομπούκη
Μουσική/Τραγούδι: Μίλτος Πασχαλίδης
Στίχοι: Ελένη Φωτάκη
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Σχεδιασμός Video: Goran Gagic
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νεφέλη Βλαχοπαναγιώτη
Βοηθοί Σκηνογράφου: Ξένια Κούβελα, Αναστασία Καρούσση
Βοηθός Ενδυματολόγου: Ασημίνα Κουτσογιάννη

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Χρήστος Διαμαντούδης, Βαγγέλης Ζάπας, Έλενα Μαρσίδου, Βασίλης Τριανταφύλλου, Γιώργος Ψυχογυιός
Εταιρεία Παραγωγής: Φωτόνιο Τέχνης και Πολιτισμού. E-mail:[email protected]

Εκτέλεση & Οργάνωση Παραγωγής: Σαπφώ Κωνσταντάρα, Νεφέλη Βλαχοπαναγιώτη
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Αγλαία Παγώνα
Φωτογραφίες παράστασης: Κατερίνα Δρούκα
Trailer: Σπύρος Περδίου